Türkiye’deki Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümleri Süleyman Demirel Üniversitesi Ev Sahipliğinde Toplandı

Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, ilkini 2015 yılında gerçekleştirdiği eğitim çalıştaylarının ikincisini on yıl sonra 17 Nisan 2025 tarihinde çevrimiçi ortamda gerçekleştirdi.

Dijitalleşme, yapay zeka, yükseköğretimde değişen eğilimler, demografik değişimler, yeni jenerasyonların beklenti ve talepleri gibi pek çok değişkenin bu alandaki üniversite eğitimine getirdiği yenilik ve potansiyeller yedi farklı oturumda lisans, lisansüstü, bölüm yapıları ve eğitim yöntemleri, kalite, akreditasyon ve uluslararasılaşma, sektörle ilişkiler ve staj, mezunlarla etkileşim, teori ve uygulama çerçevesinde ele alındı.

Açılış oturumu Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçiliği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşaviri Prof. Dr. Fatih Bilal Alodalı’nın moderatörlüğünde gerçekleşti. Açılış konuşmacılarından Aksaray Üniversitesi’nin eski Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Türk İslam geleneğinde çevre yönetiminin Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi eğitimine nasıl entegre edilmesi gerektiği ile ilgili bilgi paylaşımında bulundu. Boğaziçi Üniversitesi eski İİBF Dekanı Prof. Dr. Murat Önder ise, yükseköğretimde kalite ve akreditasyon süreçlerinin önemi üzerinde durdu. Ayrıca, Prof. Dr. Ahmet Nohutçu ve Prof. Dr. Hüseyin Gül, bölümlerde eğitim metodolojileri ve akademik standartlar ile kent ve hukuk anabilim dallarının bölüm içerisindeki geleceği hakkında detaylı değerlendirmelerde bulundular. Ayrıca kurum sınavlarında ve kamu sektöründe hangi derslere ihtiyaç olduğu üzere fikirlerini beyan ettiler. Çalıştay sonunda, atölyelerde ortaya çıkan bulgular ve öneriler, Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Komsuoğlu Çıtıpıtıoğlu’nun moderatörlüğünde oturum başkanları tarafından özetlenerek değerlendirildi.

Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Mehmet Kiriş, farklı alanların da bu tür etkinliklerle kendilerini değerlendirmelerinin ve üniversite eğitiminde kaliteli ve yenilikçi yöntemlerle gençlerimizi en iyi şekilde yetiştirecek güncel bakış açısı oluşturmalarının ve araştırma – proje ve yayınlarıyla akademik ve toplumsal katkılarını daha da arttırmalarının önemine dikkat çekti.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Elvettin Akman ise çalıştayın özellikle eğitim müfredatları ve akademik yapının geliştirilmesi yönünde önemli bir katkı olduğunu belirterek yeni nesil eğitim yöntemleri, uluslararası akreditasyon süreçleri ve kalite standartlarına odaklanmasıyla, katılımcıların farklı bakış açıları ve deneyimlerini paylaşmasını sağladığını dile getirdi. Ayrıca, akademisyenlerin yanı sıra kamu kurumlarından ve sektör temsilcilerinden oluşan katılımcıların da aktif katkılarıyla, eğitim ve uygulama alanında ortak çözümler geliştirilmesinin amaçlandığını söyledi.

60 farklı üniversiteden 100’den fazla öğretim üyesi, kamu kurumu temsilcileri, doktora düzeyinde öğrenciler, mezun temsilcileri gibi katılımcılarıyla oldukça verimli geçen çalıştayın sonuç raporu, 25 Martta yine Türkiye çapında düzenlenen Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğrenci Çalıştayının verileriyle de zenginleştirilerek kısa süre içinde yayınlandıktan sonra YÖK’e ve üniversitelere de gönderilecek.

Yayın Tarihi: 18/04/2025
Okunma Sayısı: 8