2023 YKS SONUCUNA GÖRE BÖLÜMÜMÜZÜ TERCİH EDECEK ÖĞRENCİLER İÇİN BİLGİLENDİRME

a)    İsteğe bağlı yabancı dil hazırlık sınıfı uygulaması var mıdır?

Öğrencilerin kayıtlı olduğu, öğretim dili tamamen Türkçe olan programın ilk yarıyılından önce talepleri halinde isteğe bağlı olarak hazırlık sınıfı eğitimi alabilmektedirler. İsteğe bağlı hazırlık sınıfı için başvurular Yabancı Diller Yüksekokulu müdürlüğüne yapılır ve belirli kontenjanlar çerçevesinde ilgili müdürlük bu başvuruları değerlendirerek öğrencilerimiz bu hazırlık sınıfından yararlanabilmektedir. İsteğe bağlı hazırlık sınıfını başarı ile tamamlayan öğrencilere Yüksekokul tarafından başarı belgesi verilir. İsteğe bağlı hazırlık sınıfında devam şartı aranmaz. İsteğe bağlı hazırlık sınıflarının başarı durumları zorunlu hazırlık sınıflarının başarı durumları ile aynıdır.

İsteğe bağlı hazırlık sınıfının yanı sıra bölümümüz sene kaybı olmadan öğrencilerinin yabancı dil yetkinliklerini de artırmayı hedeflemiştir. Bölümümüzde ilk iki dönem var olan yabancı dil derslerinin ötesinde üçüncü dönemden itibaren devam eden mesleki yabancı dil dersleri ile öğrencilerimizin bölüm ve disipline dair terminolojinin kazanılması, yabancı dildeki yayınları okuyabilmeleri ve meslek hayatlarında kullanabilecekleri yabancı dil yeterliğinin kazandırılması hedeflenmektedir.  Her dönem devam eden bu derslerde temel yabancı kaynakların okunması, anlaşma, haber gibi metinlerin yabancı dil terminolojisi bakımından analiz edilmesi öğrencilerimize daha sonraki kariyer hedeflerinde artılar sağlamaktadır. Bunun haricinde yabancı dil yetkinliğini artırmak isteyen öğrenciler için yabancı dile yönelik seçmeli dersler de müfredatta bulunmaktadır. Toplam müfredatın yaklaşık %25 kadarı yabancı dil yetkinliğine yöneliktir.

 

b)    Staj, eğitim modeli nasıldır?

Bölümümüzde isteğe bağlı staj mevcut olup öğrenciler kamu ve özel sektörde staj olanaklarına sahip olabilmektedirler. Zorunlu bulunmamakla birlikte bölümümüz, öğrencilerimizi kendi bulacakları ve katılım sağlamak istedikleri tüm kurum ve kuruluşların staj programı konusunda desteklemektedir. Ders dönemleri dışında öğrencilerimiz kendi buldukları kurumlarda staj yapabilmektedirler. Bu kapsamda üniversitemiz öğrencilerimizin öğrenimleri süresince işletmelerde, fabrikalarda, atölyelerde, resmi ve özel kuruluşlarda, laboratuvarlarda, yükseköğretim kurumlarının laboratuvarlarında yapacakları isteğe bağlı staj çalışmalarına en az 10 (on) en fazla 30 (otuz) iş gününe kadar olanak sağlamaktadır.

 

c)     Mesleğin gerektirdiği kıyafet ve donanım malzemeleri var mıdır ? Nelerdir?

Bölümümüz herhangi bir özel ekipman ve donanım gerektirmemektedir.

 

d)    Ders uygulamalarında kullanılacak sarf malzeme, araç ve gereç gideri; sınav, materyal ve eğitim öğretim hizmeti karşılığı öğretim gideri, var mıdır?

Bölümümüzde herhangi bir öğretim gideri talep edilmemektedir.

 

e)     Programın içeriği nasıldır? Fakültenin bulunduğu yerleşke/kampüs nasıldır?

Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde 2011 yılında kurulan Uluslararası İlişkiler Lisans Programı, 2011-2012 eğitim-öğretim yılı itibariyle faaliyete geçmiştir. İlk mezunlarını 2015 yılında veren program, 9 öğretim üyesi ve 751 öğrencisiyle eğitimine devam etmektedir.

Bölümümüz, uluslararası İlişkiler çalışmalarını anlama, çözümleme ve yorumlayabilme becerisi; uluslararası ilişkilerin düşünsel ve kuramsal temelleri ile birlikte siyasi tarih, uluslararası hukuk, uluslararası ilişkiler teorileri ve Türk dış politikası ve Avrupa Birliği hakkında akademik düzeyde bilgi edinilmesini ve disipline ilişkin bilimsel çalışmaları eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme becerisi kazandırmayı hedeflemektedir.

Fakültemiz yerleşkemiz içerisinde Doğu Kampüsünde bulunmaktadır. 1992 yılında kurulan Üniversitemiz, öğrencilerine içeriği zengin eğitim programlarının yanı sıra, sosyal dünyası geniş bir yerleşke ortamı da sunmaktadır. Yerleşke, kültür merkezleri, sanat evleri, yemek salonları, kafeteryaları, spor üniteleri, bankaları, iletişim ve ulaştırma ofisleri, yurtları, eğlence mekânları, öğrenci meydanı ve şenlikleriyle gündüz ve gece canlı bir yaşam alanıdır. Sosyal etkinliklere oldukça katkı sağlayan bir kurum olmakta dönem içerisinde de birçok farklı etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda öğrencilerimiz katılacakları öğrenci toplulukları ile de üniversitemiz içerisindeki etkinliklerde aktif rol alabilmektedirler.

SDÜ Doğu Yerleşkesinde yer alan Öğrenci Meydanı öğrencilerin kişisel yeteneklerini sergileyebileceği, müzik, tiyatro ve resim etkinliklerini yapabileceği açık hava tiyatrosu şeklinde düzenlenmiştir. Öğrenci kulüpleri de bu alanda yerleşmiş olduğu için tanışma ve kaynaşma sağlanmakta kulüplerin takım çalışmaları daha kolay gerçekleşmektedir. Ayrıca üniversitenin organize ettiği geniş katılımlı konser ve gösteriler için de öğrenci meydanı nezih bir ortam oluşturmaktadır. Her bahar döneminde düzenlenen bahar şenlikleri SDÜ ile bütünleşmiş ve gelenekselleşmiştir. Öğrencilerimiz bu şenliklerde ünlü sanatçıların, müzisyenlerin konserleri ile dönemin stresinden uzaklaşmakta, resim, fotoğraf, seramik sergileri, film gösterimleri, tiyatro gösterileri, halkoyunları ve modern dans gibi aktivitelere katılma imkânı da bulmaktadırlar.

Ayrıca yerleşke içinde yer alan ve Anadolu’nun en büyük kütüphanelerinden biri olan SDÜ Prof. Dr. Hasan Gürbüz Bilgi Merkezi, teknolojik gelişmeleri de takip ederek, SDÜ öğrencileri ve kullanıcılarına daha nitelikli hizmet verme yönünde çalışmalarını sürdürmektedir. Türkiye’deki 7/24 açık olan nadir üniversite kütüphanelerinden birisi olan kütüphanemiz öğrencilerimize uygun bir çalışma ortamı sağlamaktadır.

4 katlı, 8000 metrekare alana kurulu ve 950 kişilik oturma olanağı bulunan SDÜ Bilgi Merkezi, 155.322 basılı kitap, 186.524 elektronik kitap, 950 farklı süreli yayın, 37.191 elektronik dergi, 4400 CD-DVD ve bilimsel araştırmalar için temel oluşturan 55 çevrimiçi veri tabanından (makale, kitap, tez tarama motorlarından) oluşan zengin bir koleksiyona sahiptir.

 

f)     Kısmi zamanlı öğrenci olarak çalışabilme imkânları var mıdır?  Staj ve uygulama eğitimleri sırasında belirli koşullarla ayrıca ücret ödenmekte midir?

Öğrencilerimizin ders saatleri dışında kalan boş zamanlarında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda işlerde çalışarak, hem maddi kazanç hem de uygulama becerisi kazanıp, iş disiplini edinmiş üretken bireyler olarak yetişmesine katkıda bulunmak en büyük amacımızdır. Üniversitemiz bu amaçla tüm akademik ve idari birimlerinde öğrencilerimize çalışma imkânı sağlamaktadır. Öğrencilerimiz üniversitemiz içerisinde yer alan tesislerde yemekhane kütüphane Dış İlişkiler gibi birimlerde kısmi zamanlı öğrenci olarak istihdam edilebilmekte, bu öğrencilere istihdam edildikleri süreler boyunca ücret ödemesi yapılmaktadır. Kısmi zamanlı olarak çalışan öğrencilerimizin temel görevi;  basit ofis işlerinde, uzmanlık gerektirmeyen işlerde ve eğitim gördüğü konu ile ilgili işlerde çalışarak,  birimlerdeki çalışma düzenini aksatmadan yönetici, memur ve öğretim elemanlarına katkıda bulunmaktır.  Birimlerde, öğrencinin iş içinde sürekli eğitimi esastır. Bu kapsamda kısmi zamanlı olarak çalışmak isteyen öğrencilerimiz başvurularını yaptıktan sonra işe başlaması uygun görülen öğrencilerimizin dosyaları, Daire Başkanlığı tarafından SGK web sitesinden işe giriş bildirgesi olarak düzenlenir. Böylelikle öğrencilerimiz ücret ve sigorta kapsamında birimlerimizde çalışabilmektedirler.

 

g)    Üniversite yönetimi veya anlaşmalı olduğu kurum tarafından burs, yemek, yurt vb. imkanlar sunulmakta mıdır?

Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından üniversitemize ayrılan kontenjanlara göre öğrencilerimize, nakit olarak eğitim-öğretim yılı boyunca burs verilmektedir. Ayrıca öğrencilerimiz kamu ve özel sektör kuruluşları ile birçok dernek, vakıf ve şirketler tarafından karşılıklı veya karşılıksız olarak verilen burs veya kredi imkânlarından da yaralanabilmektedir.

Üniversitemize bağlı yedi ayrı birimde (Batı yerleşkesi yemekhanesi, Doğu yerleşkesi yemekhanesi, İlahiyat Fakültesi, Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi, Çiftçi Eğitim Merkezi) bulunan mutfaklarda yaklaşık 15 bin öğrenci ve personele öğle ve akşam yemeği hizmeti verilmektedir. Yemekler Diyetisyen ve Gıda Mühendisi kontrolünde, günlük alınması gereken kalori hesaplanarak hazırlanmaktadır.

Üniversitemiz maddi imkânları elverişli olmayan öğrencilerine ücretsiz öğle yemeği şeklinde beslenme yardımı yapmaktadır. Fakülte ve yüksekokullara her yıl ayrılan kontenjanlar çerçevesinde öğrencinin ihtiyaç derecesi öğrenilerek beslenme yardımı alacak öğrenciler belirlenmektedir.

Üniversitemize kayıt yaptıran öğrencilerimizin büyük bir kısmı kampüs içerisinde bulunan YURT-KUR’a bağlı öğrenci yurtlarında, bir kısmı da şehir merkezine çeşitli uzaklıklarda ki özel yurtlarda barınma ihtiyaçlarını gidermektedirler.Üniversitemize yeni kayıt yaptıracak öğrencilerin yurtlar konusunda bilgilendirmek için tanıtım stantları kurulmaktadır. Bu stantlarda öğrenciler aileleri ile birlikte kalmak istedikleri barınma yerlerini seçebilirler.

Öğrencilerimiz eğitim süresince gerek yurtiçi gerekse yurt dışı eğitim faaliyetlerinde kullanılmak üzere bazı çeşitli ödenek ve burslardan yararlanabilmektedirler. Yurtiçi ve yurtdışı hareketliliklerde üniversitemizin oldukça aktif olarak yer aldığı ERASMUS, TUBİTAK gibi programlar kapsamında desteklenmektedirler.  Öğrencilerimiz çeşitli eğitim seviyelerinde projelerini üniversitemiz bünyesinde yer alan proje birimimiz desteği ve bölüm ders öğretim üyelerinin danışmanlığında yürütmekte ve çeşitli kurumlara başvurularda bulunarak çalışmalarına maddi destek sağlayabilmektedirler.

Yayın Tarihi: 25/07/2023
Okunma Sayısı: 447