Bölüm Hakkında

 

Süleyman Demirel Üniversitesi’nin kuruluşunda yer alan fakültelerinden biri olan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 11.07.1992 tarihinde 3837 sayılı kanun çerçevesinde kurulmuştur. Fakülte; İşletme, İktisat ve Kamu Yönetimi Bölümleri ile eğitim – öğretim hayatına başlamıştır. Zaman içerisinde büyüne Fakültede bugün 13 bölüm ile eğitim-öğretim faaliyetleri yürütülmektedir.

 

 

Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin 13. ve en yeni bölümü olarak 2020 yılında açılmıştır. Bölüm, hazırlık sürecinin ardından akademik kadro yapılanmasını tamamlamış ve ilk kez 2024-2025 Eğitim-Öğretim yılı Güz yarıyılı itibariyle 30 (otuz) öğrenci ile eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayacaktır.

 

 

İşletmeler ve ülkeler uluslararası pazarlarda daha iyi rekabet edebilmek, küresel bazda değişen rekabet koşullarına ayak uydurabilmek için uluslararası ticaret ve lojistik süreçleri konusunda nitelikli bireylere ihtiyaç duymaktadır. Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü’nün temel amacı, ülkemizin ve üniversitenin yer aldığı bölgenin ihtiyaç duyduğu nitelikli personel gereksinimini karşılayarak ülke ekonomisine katkıda bulunmaktır. Bu doğrultuda sektörün ihtiyaç duyduğu personel nitelikleri sürekli olarak takip edilmekte ve eğitim faaliyetleri güncellenmektedir.

Bölümde; “Uluslararası Ticarete Giriş”, “Lojistik Yönetimine Giriş”, “Tedarik Zinciri Yönetimi”, “Ulaştırma Sistemleri ve Yönetimi”, “Dış Ticaret Muhasebesi”, “Depolama ve Stok Yönetimi”, “Uluslararası İşletmecilik”, “Dış Ticaret Finansmanı”, “Lojistik ve Taşımacılık Hukuku”, “Uluslararası İktisat”, “Satın Alma ve Sözleşme Yönetimi”, “Gümrük ve Dış Ticaret Mevzuatı” “Gümrük Rejimleri ve Serbest Bölgeler”, “Uluslararası Ekonomik Örgütler” gibi alana özgü zorunlu dersler dışında pek çok seçmeli ders imkânı bulunmaktadır.

“7+1 Eğitim Modeli” şeklinde eğitim verilecek olan bölümde, öğrenciler yedi yarıyıl boyunca Fakültede ders alacak, sonuncu yarıyıl olan sekizinci yarıyılda ise “İşbaşında Eğitim” alacaklardır.

Uluslararası Ticaret ve Lojistik programını başarıyla tamamlayan öğrenciler; bu alandaki temel kavramları, ilkeleri, kuramları, lojistik süreçlerindeki analiz yöntemleri ve teknikleri, dış ticaret süreçlerinde kullanılan belgeler, hukuk kuralları ve mevzuatları ile güncel gelişmeleri öğrenmiş olacaklardır.

Programdan mezun olan öğrenciler; ihracat ve/veya ithalat yapan işletmelerde, gümrükleme firmalarında, işletmelerin satın alma, paketleme, depolama ve teslimat birimlerinde veya ilgili kamu kurumlarında istihdam edilebilme imkânına sahip olacaklardır.

 

 

Bölümde, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Anabilim Dalı olmak üzere tek anabilim dalı bulunmaktadır. Bölümde 1 Doçent ve 2 Doktor Öğretim Üyesi ile eğitim-öğretim faaliyetleri yürütülmektedir.