Fakülte Hakkında

 

Süleyman Demirel Üniversitesi’nin kuruluşunda yer alan fakültelerinden biri olan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin 11.07.1992 tarihinde 3837 sayılı kanun çerçevesinde kurulmuştur. Fakülte; İşletme, İktisat ve Kamu Yönetimi Bölümleri ile eğitim – öğretim hayatına başlamıştır. Süleyman Demirel Üniversitesi’nin mekânsal inşa sürecinde İİBF yerleşkeleri de farklılaşmış ve gelişmiştir. 1990’lı yıllarda Batı Yerleşkesinde bulunan fakülte, 2001 Yılı itibariyle Doğu Yerleşkesinde yapımı tamamlanan ve bu yeni yerleşkenin ilk yapılarından olan binasına taşınmış ve 15 yıl söz konusu bu binada hizmet vermiştir. 2016 yılı itibariyle yine Doğu Yerleşkesinde bulunan yeni binasına taşınan İİBF, günümüzde bu yeni fakülte binasında hizmet vermeyi sürdürmektedir.

 

 

 

[ Önceki İİBF Binaları ]

1992-1995 1996-2000 2001-2015

 

Kuruluşta yer alan ilk bölümlerin ardında; 1998 yılında Maliye, 2006 yılında Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Ekonometri ve Sosyal Hizmet bölümleri, 2009 yılında Sağlık Yönetimi, 2011 yılında Uluslararası İlişkiler, 2012 yılında Turizm İşletmeciliği, 2014 yılında Finans ve Bankacılık, 2017 yılında İnsan Kaynakları Yönetimi ve son olarak da 2020 yılında Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümleri kurulmuştur. Buna ilaveten; Kamu Yönetimi bölümünün ismi 2015 yılında Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü olarak değiştirilmiştir.

 

 

Fakültede bulunan 13 bölümün 11’inde Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde lisansüstü eğitim (yüksek lisans ve doktora) imkânı bulunmaktadır. Süleyman Demirel Üniversitesi’nin ilham veren üniversite vizyonu çerçevesinde İİBF, öğrencinin ve eğiticinin hayat boyu ve yeni tip öğrenmesini destekleyen, bölgesel ve ulusal ihtiyaçlara çeviklikle cevap veren, bilimsel araştırma ve yayın faaliyetlerinin niceliğini ve niteliğini geliştiren, öğrenme odaklı, eğitim öğretimin kalitesini arttırmak amacıyla dijital dönüşümü önemseyen; bölgenin sağlık, spor, sosyal, kültürel, eğitim ve çevre alanında gelişimine katkı sağlayacak ekosistemi oluşturan ve dezavantajlı gruplara yönelik hizmetleri artıran sosyal sorumluluk projeleri üstlenen bir bakış açısını benimsemektedir. Kaliteyi içselleştirerek verimliliği ve etkinliği artırmak temel değerler arasında yer almaktadır. Süleyman Demirel Üniversitesi’nin bir kampüs üniversitesi olması ve üniversite kenti olma özelliğini her geçen gün arttıran Isparta’nın yaşam kalitesi göstergeleri açısından Türkiye’nin en önde gelen kentlerinden olması ile fakülteye katkı yapan unsurlar arasında ön sıralarda gelmektedir.

 

 

Halihazırda Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, gelişmiş fiziksel olanakları, olgun akademik kadrosu, etkili akademik yayın ve projecilik kültürü, büyük öğrenci kontenjanları itibariyle nicelik ve niteliği bir arada bünyesinde taşıyan bir akademik birimdir. Bu bağlamda Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi vizyonu; alanında bölgede en iyi, ülkede önde gelen ve dünyada saygın bir fakülte olmak ve bunu sürdürmektir. Vizyonda sergilenen bakış açısı, gerçekçi konumlandırmadan yola çıkarak kurumun takip edebileceği nitelikler birlikteliği oluşturmaktadır. Hedeflere bir kerelik ulaşmak yerine ulaşılan hedefi sürdürmek ve geliştirmek de vizyonun tamamlayıcı bir parçasını oluşturmaktadır. Vizyonun fazla somut olmamakla birlikte ulaşılamayacak kadar soyut, ölçülemez ve uzak olmaması ayrıca hedeflemede süreklilik içermesi kurumun gelecek projeksiyonuna ışık tutmaktadır. Misyon tanımında Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi kaliteli eğitim veren, etkili araştırmaları ve nitelikli yayınlarıyla katkı sağlayan; çözüm üreten, öneren ve bunları uygulayan bir fakültedir. Misyonda sergilenen bakış açısı kurumun kendini faaliyet alanlarında konumlandırması ve faaliyetlerinin türleri ve bunların çıktılarını ve katkılarını tanımlaması şeklindedir. Misyon fakültenin kendini ve faaliyetlerini özlü bir bütün olarak ifade etmesini sağlamıştır. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, rakamları ve rakamların ötesini birlikte değerlendirerek kendini konumlanmakta, niceliğin ve niteliğin bir aradalığını ve uyumlu üretken birlikteliğini sağlamaktadır.

2023-2024 eğitim öğretim yılı itibariyle Fakültede yer alan bölümlerinin genel kontenjan toplamı 950 olup, ayrıca 33 kişilik Okul Birinci Kontenjanı ve 33 kişilik de 34 yaş üstü kadın kontenjanı bulunmaktadır.

2023-2024 eğitim öğretim yılı itibariyle Fakültede 1. ve 2. öğretimde toplam 6.501 öğrenci bulunmakta olup, 185 akademik personel ile eğitim-öğretim faaliyetleri yürütülmektedir. Fakültede 47 Profesör, 60 Doçent, 34 Doktor Öğretim Üyesi, 4 Öğretim Görevlisi Doktor ve 40 Araştırma Görevlisi görev almaktadır.

 

 

Tamamı amfi düzeninde olmak üzere 5.568 kişi kapasiteli toplam 68 derslik bulunan Fakültede, tam donanımlı ve 250 bilgisayar kapasiteli toplam 5 bilgisayar laboratuvarı, bir tanesi 430 kişi kapasiteli ve diğeri de 270 kişi kapasiteli olmak üzere toplam 700 kişi kapasiteli 2 adet konferans salonu bulunmaktadır. Buna ilaveten; tez savunmaları, personel ve öğrenci toplantılarının yapılması amacıyla kullanılan 6 toplantı salonu bulunmaktadır. Ayrıca Fakülte içerisinde öğrencilerin rahatça ders çalışmaları için çok sayıda sınıf ve alan (okuma köşeleri, sessiz sınıflar, kamu ve özel sektör işbirliği odaları, yüksek lisans ve doktora öğrencileri çalışma ofisleri) yer almaktadır.

Fakültenin temel amacı; ulusal ve uluslararası düzeyde ihtiyaç duyulan, alanında uzman, araştıran, sorgulayan, analitik düşünme becerisi gelişmiş, yeni düşüncelere ve kendisini geliştirmeye açık, eleştirel düşünme becerisine sahip, iletişim gücü gelişmiş mezunlar yetiştirmektir. Fakültemiz, bulunduğu bölgenin en güçlü eğitim kurumu bünyesinde hizmet vermenin sorumluluğu ile bölgenin ve ülkenin ekonomik, siyasal ve sosyal gelişimine katkıda bulunmaktadır. Bu bağlamda, otuz yıllık tecrübe ve bilgi birikiminin bir uzantısı olarak Fakültemiz ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan seçkin bir eğitim ve araştırma kurumu haline gelmiştir.

Süleyman Demirel Üniversitesi’nin pek çok akademik, sosyal, kültürel, sportif olanağı bünyesinde bulunduran bir kampüs üniversitesi olması, üniversite öğrencilerine kişisel ve kariyer gelişimlerinde önemli katkılar sağlamaktadır.

 

 

Isparta’nın bir üniversiteler kenti olması, yaşam kalitesi sıralamalarında en ön sıralarda yer alması, sosyal, kültürel olanaklar ve konaklama bakımından gelişmişliği üniversite öğrencilerine önemli avantajlar sağlamaktadır. Konum itibariyle Isparta kenti; Ankara ve İzmir karayolu bağlantılarının çok iyi olduğu ve bu iki büyük kente kolay erişimi ile öne çıkmaktadır. Bu hatlar üzerindeki Denizli, Aydın ve Afyonkarahisar çok yakındır. Isparta, İstanbul’a karayolu ve havayolu ile bağlıdır. Ayrıca Isparta ve Antalya birbirine çok yakın olup bir saatlik mesafededir.