“16. Ulusal Bölge Bilimi ve Bölge Planlama Kongresi” Başladı

Günümüz dünyasında yaşanan küreselleşme ve yerelleşme eğilimleri ulusal ve yerel yönetimlerin politikalarında değişikliklere yol açmakta bunun sonucunda ise bölgesel ekonomilerin önemi her geçen gün artmaktadır. Kalkınma politikaları da ulusal düzeyden bölgesel düzeye geçmektedir. Bu kapsamda bölge bilimi alanında çalışan araştırmacıları bir araya getirerek bu alandaki bilgi birikimlerinin paylaşılmasını amaçlayan “16. Ulusal Bölge Bilimi ve Bölge Planlama Kongresi”, Üniversitemiz ev sahipliğinde başladı.

Bölge Bilimi Türk Milli Komitesi ile Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından düzenlenen İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen kongrenin açılış konuşmasını, Türk Bölge Bilimi Komitesi Başkanı Prof. Dr. Tüzin Baycan yaptı. 

1987 yılından bu yana faaliyetlerine devam eden Bölge Bilimi Türk Milli Komitesi hakkında bilgi veren Baycan, disiplinlerarası bir kuruluş olan komitenin, gelişimine hızla devam ettiğini dile getirerek bugün üye sayılarının 134’e ulaştığını söyledi.

SDÜ İİBF Dekanı Prof. Dr. Murat Okçu ise yoğun emek verilerek düzenlenen “16. Ulusal Bölge Bilimi ve Bölge Planlama Kongresi”nin Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleşmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek farklı disiplinlerin katılımıyla düzenlenen kongrenin interdisipliner bir noktaya geldiğini belirtti.

Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı ve SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu ise bölge biliminin zor bir alan, geniş perspektif yakalamanın da heyecan verici olduğunu ifade ederek alana ilişkin birkaç anekdot iletti ve “Size zor gibi görünen işlere meydan okumaktan geri kalmayın üzerine gidin. Bölge bilimi sizlerin çalışmalarıyla ilerleyecek” mesajını verdi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı da Türkiye’de bölge bilimi alanında güncel gelişmelere odaklanan “Ulusal Bölge Bilimi ve Bölge Planlama Kongresi”nin bir gurur vesilesi olduğunun altını çizerek bölgenin stratejik planına uygun çalışmalar yapmaya özen gösterdiklerini dile getirdi.

Konuşmaların ardından YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal, "Küresel Gelişmeler, Güçlükler, Fırsatlar, Türk Yüksek Öğretim Sisteminin Değerlendirilmesi(Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma)" konulu açılış sunumu ile katılımcılarla buluştu.

Yükseköğretim kurumlarının görevlerini “araştırma: yeni bilgi üretimi”, “eğitim: bilgi transferi”, “toplumsal katkı: bilginin kullanımı” olarak sıralayan Mandal, yükseköğretimdeki değişimleri de değerlendirerek günümüzde kadınların daha fazla okula gittiğini, üniversitelerdeki araştırma süreçlerinin hızlandığını, öğretim yöntemlerinin değiştiğini, AR-GE ve girişimcilik gibi kavramların gündemde olduğunu belirtti.

Prof. Mandal, “Yükseköğretim Alanındaki Eğilimler” başlığı altında yer alan “yükseköğretime olan talep”, “bilgi ve iletişim teknolojileri ile birlikte çeşitlenen eğitim”, “yükseköğretim kurumlarının çeşitlenmesinin yönetim modeli olarak değil kurmuş olduğu değerler üzerinden misyonların farklılaşması” konuları üzerinde durdu.

Sanayi kuruluşları için rekabet gelişimini yıllar bazında inceleyen Mandal; 1960 yılında üretimle başlayıp zamanla maliyet, kalite, hız ve bilgi ile devam eden anlayışın 2010’larda yerini bilginin üretim şekline dayalı yani işbirliğine yönelik bilgi üstünlüğüne bıraktığını ifade etti.

Fakülte konferans salonlarında iki gün sürecek kongrede; İktisat, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama, Coğrafya gibi farklı disiplinlerden bir araya gelecek çok sayıda araştırmacı, 22 ayrı oturumda toplam 72 bildiri sunarak bölge bilimi alanındaki bilgi birikimine katkı sunacaklar. 

Yayın Tarihi: 01/12/2016
Okunma Sayısı: 149