“I. Genç Bilim İnsanları Haftası” Sona Erdi

Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesince düzenlenen “I. Genç Bilim İnsanları Haftası” sona erdi. Bilimsel yaklaşımı benimseyen genç nesiller ile eğitmenlerin buluştuğu seminerler dizisinde, "Nitel Analiz", "Ulusal Ajans ve AB Projeleri", "Bilimsel Çalışmada Eleştirel Perspektif", "Sosyal Bilimci Olmak", "Nicel Analiz", "Dijital Çağda Bilim Adamı Olmak" başlıklı konular hakkında bilgiler verildi.

İİBF Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminerlerde ilk olarak Hukuk Fakültesi Dekanı ve Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Prof. Dr. Haluk Songur, “Tarihsel Periyodizasyon ve Bilim Adamı Olmak” konulu konuşmasında, tarihin periyodizasyonu- yazımı ve dönemlendirilmesinin önemine değindi.

Üniversitemiz İİBF Sağlık Yönetimi Bölümü öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Elif Kaya ile Yrd. Doç. Dr. Necla Yılmaz da "Nitel Analiz" konusunu ele aldı. Çalışma ve yöntem öğrenmede, yöntemi esas almadan iddialı konuşmanın mümkün olmadığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Kaya, “Araştırma gerçeğe yolculuktur, deneyimler rastgele karşımıza çıkar.” dedi.

Nitel Araştırma Yöntemini anlama yolunun not alarak çalışmak ve kitap okumaktan geçtiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Yılmaz da araştırmacının araştırdığı konunun içinde olması gerektiğini vurguladı, “Nitel Araştırma Yöntemleri” hakkında bilgi verdi ve nitel veri toplamanın bütüncül bir bakış açısı gerektirdiğini söyledi.

 

Akademisyenlerin ve öğrencilerin, proje fonlarından yararlanma kapasitelerini arttırmaya yönelik düzenlenen “Ulusal Ajans ve AB Projeleri” konulu konferans ile de Kıvılcım Danışmanlık ve Proje Tasarım Merkezi Genel Müdürü Ömer Çatal öğrencilerle buluştu.

Çatal, kendisinin de Süleyman Demirel Üniversitesinden mezun olduğunu belirterek proje yazma alanında hem eğitmen hem de danışman olarak faaliyet gösterdiğini söyledi. Birçok başarılı projenin yürütücülüğünde imzası yer alan Çatal, üniversitemizdeki personel ve öğrencilerin proje desteklerinden nasıl faydalanabileceğine dair kapsamlı bilgiler paylaştı. Proje kavramını, “Net bir şekilde belirlenmiş amaçlara ulaşmak için, belirli bir zaman diliminde, belirli bir bütçe ile gerçekleştirilen faaliyetler bütünü” olarak tanımlayan Çatal, projenin aşamalarının “tanımlama”, “planlama”, “uygulama”, “değerlendirme” ve “takip” olarak sınıflandırıldığını belirtti. Proje döngüsünde ilk adımın sağlam bir proje fikri olması gerektiğini vurgulayan Çatal, proje döngüsünün analiz, planlama (mantıksal çerçeve), finansman, uygulama, izleme ve değerlendirme kapsamında olduğunu söyledi. Katılımcıları proje yazma konusunda teşvik eden Çatal sözlerini “Eğer sizler de benim bir fikrim var diyor ve proje hazırlamak istiyorsanız; böyle bir talebiniz, isteğiniz varsa dekanlığın da desteği ile biz sizlerin arkasındayız.” diyerek tamamladı.

Üniversitemiz İİBF Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ramazan Erdem de “Bilimsel Çalışmalarla Eleştirel Perspektif” konulu konuşmasında, akademiye giriş çerçevesinde var olan sorun ve çözüm önerileri hakkında bilgi verdi. Eğitim kurumlarına araç olarak bakılmaması gerektiğini vurgulayan Erdem, “Ahlak, tutarlı olmaktır, yalan söylememektir, dürüst olmaktır. Bilim insanının bir karakteri, duruşu olması gerekir” diyerek kişiliğin ve karakterin her şeyden önemli olduğunu, akademisyen misyonunun hak ve hakikati aramaktan, insanlığa faydalı işler yapmaktan geçtiğini söyledi.

Gazi Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Şimşek de “Sosyal Bilimci Olmak” konulu konferansı ile öğrencilere önemli bilgiler sundu.“Toplumsal sorunlar aslında toplum dinamiklerimizi, kültürel aksanımızı bilmemekten türer.” diyen Şimşek, her tarihi olayın bir felsefesi olduğunu ve bir sebepten dolayı ortaya çıkmış olduğunu belirtti. 

Medeniyet inşasının özgün sosyal düşünce anlayışı ve bilgi yoluyla üretilmesi gerektiğine vurgu yapan Şimşek, bilgiyi üretmede öğretim üyelerine büyük sorumluluklar düştüğünü söyledi.  Öğretim üyelerinin öğrencilere bakış açısı kazandırması gerektiğini vurgulayan Şimşek, 1200 yıl dünya medeniyetine yön veren kendi medeniyetimizin ve tarihimizin eğitimde daha çok anlatılmasının önemine değindi.

“Genç Bilim İnsanları” haftası etkinliği, SDÜ İİBF İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Dilek Çetin’in “Nicel Analiz” ve SDÜ İİBF Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Gül’ün “Dijital Çağda Bilim Adamı Olmak” konularında yapmış oldukları sunumlar ile sona erdi.

Katılımcılara veri türleri, analiz yöntemleri, programlar, birim kök testi, nedensellik analizi, T testi ve Kikone testi konularında bilgilerini aktaran Yrd. Doç. Dr. Dilek Çetin şunları kaydetti: “SPSS hepimizin bildiği ve analizlerde en çok kullanılan program türüdür. Genelde sosyal bilimler alanında çalışma yapan arkadaşlarımız bu programı kullansa da SPSS analiz programlarının en kullanışlı olanıdır diyebiliriz.”

Çetin, SPSS’in yanı sıra EVİEWS, STATA, R, GAUS, MATLAB, GRETEL, PAJEK, GOADA programları hakkında da bilgiler verdi.

SDÜ İİBF Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Gül de dijitalleşmenin araştırmada bilgileri nasıl geliştirip değiştirdiğine değindi.

Dijital çağda bilim insanı olmanın normal çağda bilim insanı olmaktan bir farkı olmadığını dile getiren Gül, “Bir araştırmacı olarak araştırmada hep bir bakış açınız olmalı ve bunu sürekli sınıyor ve geliştiriyor olmalısınız. Bunun için de çevrenizi ve dünyayı, ilginizi çeken önemli gelişmeleri ve değişimleri, olay ve olguları takip edip gözlemlemeniz, almanız, sorgulayıp, çözümleyebilmeniz gerekir.” dedi. Gül, çalışma ortam ve koşullarının doğru okunması gerektiğini aksi taktirde iyi bir araştırmacı olunamayacağını söyledi.

Sunumunda bilgisayar, dijitalleşme ve internet konularına da değinen Gül, dijitalleşmenin şuan hayatın her yerinde olduğunun altını çizdi.

Yayın Tarihi: 10/03/2018
Okunma Sayısı: 674